Waarom ventileren

De meeste mensen staan niet voldoende stil bij het ventileren van hun woning, waardoor deze systemen onjuist presteren door vervuiling. Slechte ventilatie is namelijk ongezond voor u en uw woning. U dient het ventilatiesysteem te zien als zijnde de longen van uw woning. Het ventilatiesysteem kan bestaan uit mechanische ventilatie of gebalanceerde ventilatie, ook wel WTW genoemd.

Voor een gezond binnenhuisklimaat is er continue verversing van lucht nodig, met andere woorden: er moet 24 uur per dag geventileerd worden. Hierdoor krijgen vocht, schimmels, schadelijke stoffen (radon) en een te hoog Co2 gehalte in uw woning geen kans om gezondheidsproblemen, zoals hoofdpijn, allergieën en astma, te veroorzaken. Vooral kinderen zijn hier juist vaak gevoelig voor.

Radon bevindt zich in bouwmaterialen zoals beton, gips, cement en baksteen. Radon is reukloos, kleurloos en smaakloos. U merkt het dus niet als er veel radon in uw woning aanwezig is. Radon is erg gevaarlijk voor de gezondheid en kan longkanker veroorzaken. Het kan zich opstapelen wanneer een woning slecht geventileerd wordt.

Ook nare geurtjes worden verdreven door goede ventilatie. Dagelijks wordt de lucht binnenshuis vervuild door bewoners zelf, maar ook door hun huisdieren. Vervuiling vindt plaats door koken, douchen, roken, huismijt, maar ook door ademen en transpireren.

Doordat de woningen steeds beter geïsoleerd zijn, blijven de schadelijke stoffen achter in de woning. Deze stoffen kunnen allerlei allergieën veroorzaken en uw woning aantasten door middel van schimmels. Vaak ziet u in de badkamer van die zwart/grijze plekken op het plafond. Deze schimmels zijn zichtbaar, maar andere schadelijke stoffen zijn niet altijd zichtbaar (zie radon). De meeste klachten die voorkomen zijn hoofdpijn, benauwdheid, geïrriteerde luchtwegen, geïrriteerde ogen en allergische reacties.

Om dit allemaal te voorkomen zult u correct moeten ventileren in de woning. Dit gebeurt niet door een tijdje een raam open te zetten, want dit is erg lokaal en van tijdelijke aard. Dit kost ook erg veel energie.

Lees hier wat Milieu Centraal over Balansventilatie zegt.